2013. október 14., hétfő

On Sai - Egy kalandor gondolatai



Varga Bea, azaz írói nevén On Sai igazi kalandornak vallja magát. Szeret új dolgokat csinálni: korábban pszichológiát tanult, országos kutatást szervezett, vállalkozásokban dolgozott, most épp szerkesztő egy kiadónál és új módszerrel írástechnikát tanít. Emellett regényeket ír, melyek közül kettő meg is jelenik még idén.

Sci-fi közösségből jöttél, ami tipikusan férfiközösség. Milyen nőként boldogulni ennyi férfi között?

Vicces. Nagyon szeretem az egoista pasikat, szórakoztatóak, és a sci-fisek között sok van. Ráadásul lenyűgözően okosak, természetes, hogy egy kávé mellett a grafén kerül szóba vagy valami technikai újítás. Szeretem azt, hogy egy sima kétkezi munkásnak is olyan természettudományos ismerete van, mintha egyetemeken tanítana. A Szefantorra – egy szegedi sci-fis tábor - kijárnak egyetemi oktatók, hogy elmondják az új elméleteiket, majd egész nap ezeken vitázik a nép az árnyas fák alatt.

Milyen volt egy ilyen közösségből belecsöppenni a fantasy és ifjúsági irodalmi közösségekbe?

A fantasy egy része ahhoz a réteghez is tartozik, inkább a misztikus romantika terepe volt új. Teljesen más a két irodalmi réteg gondolkozásmódban, írástechnikai tudásban, elvárásokban. Fel kellett venni a lépést. Nagyon szeretem amúgy azt a lelkesedést, ami a misztikusban van, annyira vidám és kirobbanóan energikus az irodalmi élet, hogy sokszor feltölt.

Több irodalmi csoportnak is a tagja vagy, emellett írsz, szerkesztőként dolgozol, pszichológiát végeztél, vezeted az Aranymosás pályázatot, tanítasz és még anya is vagy. Honnan van ennyi erőd és energiád ehhez a sok feladathoz?

Mindet szeretem csinálni, így egyik sem munka, hanem öröm. Nagyon bele tudok mélyedni egy dologba, és elvesztem az időérzékemet, ezt hívják flow-élménynek.

Véleményem szerint, a Calderon, avagy hullajelölt kerestetik és a Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál című regényeid címszereplő főhőse is kalandor. Magadról mintáztad vagy ez csak egy véletlen hasonlóság?

Calderon után kezdtem el ezen gondolkozni. Ő amúgy a Scar regényem egyik mellékszereplőjéből szivárgott át egy önálló világba. Holderon kapitány egy negyvenes pasi volt abban, aki mindig arra vágyott, hogy kicsit csibész legyen.

És Taina, a Calderon könyvek női főszereplője? Ő is hasonló módon keletkezett?

Nem, simán csak szeretem a japán kultúrát.

Akkor gondolom, sokat olvastál Japánról. A szokások, amelyekről a könyvben írsz, mind a fantáziád szüleményei vagy van valami valós alapjuk?

Szinte minden szokás valódi japán dolog, és a második regényben még több lesz, elég alaposan utánanéztem például a meghajlások fokozatainak.

Miben más a Calderon, mint a klasszikus sci-fik?

A sci-fi űropera ágába tartozik, vagyis a technikai dolgok nem uralják el a regényt, meg némi humorral keverednek a jelenetek. A második rész az élő kardok miatt inkább fantasyba csúszik.

Úgy gondolom, azzal, hogy kimaradtak a tömör technikai leírások, a könyv leginkább a nők és a fiatalok felé nyitott. Célod volt eljuttatni a sci-fit egy új réteghez vagy csak véletlenül alakult így?

Nem véletlen. A sci-fi belterjes nyelve sokaknak idegen, én mondjuk, imádom, de tudok úgy írni, hogy ne legyen jelen. A szerelem az űrben is szerelem, a barátság, a hősiesség, a kétségbeesés ott is hasonló érzelem. A történetek mindig az emberről szólnak, csak a fantasy és a sci-fi sokkal nagyobb játékteret ad egy írónak, hiszen különleges világokat álmodhat az események köré. Nagyon szeretem az űrkorszakban tradicionálisan bálozó nemeseket, akik kimonós lánykáknak udvarolnak, ahogy a Calderonban. Decemberben megjelenik a Scar, ahol pedig keresztényüldözés van. Ezek olyan dolgok, melyeket rengeteg lány és rengeteg fiatal szeret.

Ha már szóba került ismét a Scar, mesélnél nekünk egy kicsit róla?

Van egy birodalom egy fiatal zseni császárral és egy rakás, ezoterikusokból kifejlődött telepatával. A keresztények "kazamatában" élnek, mindenki öli őket. A csillagvégeken a kalózkirály háborúra készül, és valami nagyon nincs rendben a transzcendens dolgokkal, ezt mind érzik. Két – valaha szerelmes – pár sorsát látjuk. Scar egy huszonéves lány, aki megszökik a bigottan vallásos környezetből, és beáll az ellenséghez, mert űrhajós akar lenni. Artúr szinte vallási vezető volt, neki a hite összetörik, és furcsa eseményekbe kerül. Don, a telepata pedig régi kedvesével, Lucyvel kerül szembe, aki kicsit népirtó mentalitású. A fiatal császár hatására kénytelenek egy ügyön dolgozni, aminek meglepő következménye lesz.

Idén akkor a Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukálra és a Scarra számíthatunk. Mik a terveid jövő évre?

A Scar a Szivárgó sötétség első kötete, jövőre jön a második rész. Illetve szeretnék egy ifjúsági fantasyt is a Vörös pöttyös sorozatba, ez már kész, csak átírok benne pár jelenetet.

Erről az ifjúsági fantasyről lehet már tudni valamit esetleg?

Mia Anne egy sérült lány, akinek éjjelente a lelke átkerül a Föld ikervilágára, egy fantasy világba. Sok lélek kerül át, és ez problémát jelent a világok között, mert a dólények (a diók) vadásznak rájuk, belőlük lesz erejük. Így egy csapat lovagé a küldetés, hogy a lányt eljuttassák valahová. Két világban játszódik a történet, az egyik Kispest, a másik egy fantasy középkor, ahol egy fiatal lovaggal szerelem szövődik. Annának amúgy a lányomat hívják, és Százvilág játéka a világ háttere.

Köszönöm szépen, hogy beavattál minket a gondolataidba!
On sai elérhetőségei:

On Sai Facebook oldala 
On Sai blogja 

2 megjegyzés:

  1. Szuper! A két kedvenc íróm egy helyen! :DDDDD

    (Ezt már a megjelenés napján is beírtam, de úgy tűnik eltűnt az éterben :((()

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, nem tudom, hová lett az a hsz-ed, de a lényeg, hogy ezt most látjuk. :) Köszönjük. :)

      Törlés